Nagrađen 250.000 gledalac filma "Gorčilo"

Nagrađen 250.000 gledalac filma "Gorčilo"

  Film “Gorčilo“ sjajno primljen na Kosovu gde je i nagrađen 250.000 gledalac

 Ekipa filma „Gorčilo“ sinoć je posetila Zvečane i sa zadovoljstvom nagradila jubilernog 250.000 gledaoca.

Na rasporodatoj projekeciji u Domu kulture publika je uživala u humoru i druženju sa ekipom filma. Nakon projekcije, nagrada povodom sjajnog uspeha filma, uručena je gospođi Boji Jovanović, koja je ovom prilikom osvojila vikend za dvoje u hotelu Metropol u Beogradu. Nagradu su joj uručili  prisutni članovi ekipe, glavni glumac i producent Mima Karadžić, reditelj Milan Karadžić, producent Dragan Đurković i direktor filma Radiša Brkić.

Prikazivanje filma Gorčilo na Kosovu nastaviće se projekcijama u mestima Zubin Potok, Leposavić, Štrpce i Gračanica.

Film “Gorčilo” može se videti u najvećim bioskopima širom regiona kao i u manjim mestima zahvaljujući projektu pokretnih bioskopa distributerske kuće Art Vista.

 O filmu

Film „Gorčilo“, baziran na jednoj od najboljih i najcitiranijih drama „Jesi li to došao da me vidiš“ koju je Mijo Karadžić, autor popularne Đekne, napisao osamdesetih godina prošlog veka.

Radnja filma je smeštena u cnogorskom selu, u brdima, u leto 1968. godine. U jeku izgrdanje infrastrukture u SRFJ, u naporima da se siromašni sever Crne Gore putevima poveže s jugom, u malo selo dolazi geometar Laza (Viktor Savić), kako bi pripremio dokumentaciju za trasu budućeg puta.

Sa njim će doći Klara, njegova žena (Helena Aksamit), balerina iz Novog Sada, koja mora da tokom leta održava kondiciju za jesenju sezonu. Kako seljaci reaguju na dolazak geometra, koliko su skloni korupciji, kako reaguju na dolazak ljudi koji žive nekim drugačijim životom od njihovog, jer za bolje ne znaju, samo je jedna od linija priče.

Paralelno pratimo sukob između dve porodice, Obada i Cvrkota, koji nisu u dobrim odnosima gotovo 20 godina, zbog međusobnog optuživanja o razlozima odlaska na robiju Zelja Cvrkote, koji je sedam godina proveo na Golom otoku.

Politička zastranjenost, strah i isključivost očeva, stubova porodice Gorčila Oboda (Mima Karadžić) i Zelja Cvrkote (Mladen Nelević), dolazi do ekstrema, jer su se apsurdno, njihova deca Petrašin Obad (Emir Ćatović) i Koviljka Cvrkota (Kristina Stevović) zaljubili jedno u drugo.

Njihova borba za budući zajednički život biće isprepletena brigom i borbom majki Grozdane Obad (Dubravka Drakić) i Miluše Cvrkota (Anita Mančić), da se taj odnos ozvaniči, odnosno raskine. Važan segment filma predstvalja savest. Savest Maksima Obada, đeda (Boro Stjepanović), koji je odlučio da se promeni...

Godina 1968. je godina promena u kojoj će se u malom selu sudarati svetovi. Hipi pokret, sloboda tela, pokreta, ljubavi, energije koju predstavlja lepa balerina, nasuprot rurarnom, zatvorenom sistemu u kojem je pojedinac samo mali čovek, ubog, uplašen i smešan u svojim planovima, sakriven iza kolektivnog mišljenja.

Produkciju filma potpisuju „MM Production Montenegro“, „Vision Team“ i Radio televizija Crne Gore, distributer filma je Art Vista, a uloge tumače Mima Karadžić, Dubravka Drakić, Boro Stjepanović, Emir Ćatović, Mladen Nelević,  Anita Mančić, Kristina Stevović, Viktor Savić, Helena Aksamit, Momo Pićurić, Andrija Milošević, Božidar Zuber, Milorad Mandić – Manda, Vojo Krivokapić i Dragiša Simović.